Ga naar de inhoud

Wie is Henk Fijn van Draat

Scan-15-e1364398574968-672x1024Vorig jaar juni ging Henk Fijn van Draat uit Nieuwegein na een loopbaan van 27 jaar  bij de Sociaal Economische Raad (SER) met pensioen. Ter gelegenheid van zijn afscheid verscheen een speciale uitgave van het SER-Bulletin, met de meest bondige samenvatting van wat Henk in de SER heeft verricht: hij is er een baken in de polder geweest.

Zoals de meeste lezers van ons Familiemagazine weten: de SER is het adviesorgaan, waarin vertegenwoordigers van werknemers en van werkgevers, alsmede kroonleden overleggen over de sociaal-economische vraagstukken in Nederland en daarover – liefst unaniem – advies uitbrengen aan het kabinet. De SER is het geïnstitutionaliseerde poldermodel:  overleggen over problemen en zoeken naar oplossingen door alle betrokken partijen.

Henk kwam naar de SER vanuit  het CNV en had dus al ervaring vanuit de werknemerskant. Hij trad toe tot de SER-staf, de ‘fine fleur’ van de Nederlandse beleidsvoorbereiding, hij werd secretaris van verschillende SER-commissies, later directeur Sociale Zaken van het SER-bureau en tenslotte weer zelf secretaris van de zware commissie ‘Toekomst AWBZ’.

Op welke manier deed Henk dit alles ? Hiervoor laat ik enkele schrijvers uit het speciale SER-bulletin aan het woord, die Henk van nabij in de SER hebben meegemaakt :

“Een eminente persoonlijkheid en de rust zelve”(Ahmed Aboutaleb). “Drager van de SER” (Marco Kastelein). “Henk’s ijver voor de goede zaak was onverdroten en van klimmende kwaliteit” (oud-minister Aart Jan de Geus)’. “Zo bedachtzaam maar ook zo nadrukkelijk en helder” en “uitgebalanceerde advisering” (Jan Willem van den Braak). “Rust, hartelijkheid en belangstelling” (Theo Berben).  En tot slot Gerrit Zalm:  “Er zijn in de SER felle discussies. De gemoederen lopen soms zeer hoog op, nieuwe cijfers en gesprekken met uitvoerders leiden tot een scherpere koers. In al die hektiek is Henk Fijn van Draat een onverstoorbare rots in de branding, zo lijkt het althans. Deskundig, zakelijk, coöperatief, onvermoeibaar en met een goede pen”

Deze kwalificaties komen voor mij niet uit de lucht vallen. Ik herken ze uit de contacten met Henk in het familievereniging-verband, al hebben we daar de hektiek, waarover Gerrit Zalm schrijft, gelukkig nog niet meegemaakt.  Henk is in de SER een belangrijke werker in de polder geweest, al zal hij zich – bescheiden als hij is – daarop nooit laten voorstaan. Direct of indirect heeft de hele Nederlandse samenleving hierbij baat gehad. Henk geniet daarom een welverdiend pensioentijd, die echter – in tegenstelling tot zijn persoon –  zeker niet de rust zelve zal zijn

Een reactie

  1. Minke Weggemans Minke Weggemans

    Op zoek naar het juiste mailadres van deze Henk Fijn van Draat kwam ik op deze site terecht!

    Ik zat samen met Henk in de redactie van de schoolkrant van het Lyceum in Hilversum en wil die redactie nog een keer bij elkaar zien te krijgen.
    Misschien kan deze mail aan hem doorgestuurd worden?
    Bij voorbaat dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *