Ga naar de inhoud

Wie is tante Helana?

Helena Alida Fijn van Draat is geboren op 14 december 1861 te Harderwijk, als oudste kind van Evert Jan Fijn van Draat en Alberta Gupffert. Evert Jan en Alberta kregen acht dochters en drie zonen; van hun elf kinderen zijn er helaas vijf overleden voordat zij 4 jaar werden. Opmerkelijk is dat deze familietak, ondanks de elf kinderen, niet werd voortgezet. De broers overleden zonder kinderen na te laten en de kinderen van haar zussen kregen natuurlijk de naam van hun vaders, waarmee de tak uitstierf.
Helena heeft naar alle waarschijnlijkheid een verpleegstersopleiding gevolgd in het Binnengasthuis te Amsterdam, waar ze ook hoofdverpleegster is geworden.
In 1897 vertrekt ze naar Deventer om als particulier verpleegster te gaan werken voor mevrouw Agatha Louisa Strick van Linschoten, de eega van Willem Hendrik Feije baron van Heemstra, de burgemeester van Deventer. Na het overlijden van mevrouw op 2 februari 1897 is juffrouw FvD nog enige tijd in Deventer gebleven om voor de burgemeester en de zoon te zorgen.
Waarschijnlijk gaat mej. Fijn van Draat weer terug naar Amsterdam, want op 11 april 1907 schrijf schrijft ze zich uit in Amsterdam om zich op 3 mei 1907 in Dordrecht, onder vermelding van het beroep ‘gezelschapsjuffrouw’, in te schrijven. Ze komt waarschijnlijk direct in dienst bij Simon van Gijn en verzorgt hem tot aan zijn dood in 1922.
Zestig jaar oud is Helena wanneer Van Gijn overlijdt, wat zij in die 41 jaar die ze nog zal leven doet, is niet helemaal duidelijk (nog niet).

Op 20 december 1962 sterft ze in huize Talma. Lees meer over het legaat wat zij na liet.

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.